Tussen 2003 en 2008 hield ik een blog bij over de totstandkoming van Pink Floyd in de Polder. Vanaf nu kun je op deze plek regelmatig updates verwachten (in het Nederlands).

Between 2003 and 2008, I kept a blog about the making of Pink Floyd in the Polder. From now on, you can expect regular updates (sorry, only in Dutch) on this site.

 

16 november 2022

Vanaf 2003 onderhield ik een weblog over de zoektocht die uiteindelijk leidde tot het boek Pink Floyd in de Polder dat ik samen met Robert Haagsma maakte en dat in 2007 verscheen bij Uitgeverij Aprilis. In de jaren daarna hield ik het onderwerp wel (soort van) bij maar waren er andere dingen te doen. In 2017 had ik mijn archief min of meer op orde en verscheen een bijgewerkte versie van het boek bij Permafrost Publishers als Pink Floyd in Nederland. Omdat je nu eenmaal niet alles kwijt kunt in een boek, verscheen in het voorjaar van 2021 Pink Floyd in de Kuip '88, wat vooral geboren was uit het feit dat de latere jaren nog wel eens vergeten worden. Een jaar later volgde Pink Floyd in de Goffert en nu is er dan Pink Floyd in de Kuip '94 dat ik samen met Wouter Bessels schreef. Samen vormen ze onbedoeld een trilogie van de 'Gilmourjaren' van Pink Floyd. Net zoals bij de eerste twee een feest om te maken. Leuke gesprekken en bijzondere verhalen van wat - naar we nu weten - de laatste Pink Floyd-concerten Nederland waren. Ik zal vanaf nu weer regelmatig (proberen) te berichten over zaken die betrekking hebben op Pink Floyd en/in Nederland.

Read more »

10 januari 2022

Er gaat niets boven het vinden van materiaal dat je al blijkt te hebben maar niet eerder opgevallen is. Daarbij heb je dan wel hulp nodig. Bij het napluizen dit weekend van een alleszins indrukwekkende inventaris van een Amerikaanse Pink Floyd-verzamelaar – hij verzamelt voornamelijk tijdschriften en dan nog bij voorkeur de jaren 1965, 1966 en 1967 – dook onvermijdelijk Hitweek op. Bijzonder. Niet te onderschatten maar – op de allereerste nummers uit 1965 na – niet bijzonder zeldzaam. Hij had ze dus ook netjes opgenomen, compleet met alles waar Pink Floyd in genoemd wordt.

Read more »

7 januari 2022

Vandaag in De Volkskrant een uitgebreid stuk over fotograaf Vincent Mentzel. Connecties met Pink Floyd zijn er maar in de kantlijn. Zo was Mentzel enige jaren leerling-assistent bij Maria Austria, later naamgeefster van het instituut dat de prachtige foto’s van Nico van der Stam beheert.

Read more »

3 december 2015

Nadat in 2010 uitgeverij Aprilis eindigde was er ineens de keuze – of de resterende boeken kopen, of “god zegene de greep” en dan hopen dat ze niet bij de Slegte belandden. De keuze was gemakkelijk, want zelfs na 8 jaar heeft het boek aan waarde weinig ingeboet. De afgelopen vijf jaar vonden de laatste 500 exemplaren (van 2500 gedrukte exemplaren) hun weg naar vele liefhebbers en was en is het zeker met de feestdagen een dankbaar geschenk. Dank voor alle reacties, het was een feest.

Read more »

13 juni 2008

Niet alleen kreeg hij een exemplaar in handen, ook signeerde Roger Waters een aantal exemplaren van het boek voor winnaars van een prijsvraag van ’t Limburgs Dagblad, op 12 mei 2008 in Landgraaf

Read more »

31 maart 2008

Na lange tijd weer een update. Alle gegevens in het boek hebben stand gehouden, en derhalve was er weinig nieuws te melden. Nieuws is er wel rondom het veertigjarig bestaan van Paradiso. De VPRO heeft een oude NTS documentaire over Paradiso, van 5 juli 1968 online gezet, waarin …. beeld van Pink Floyd in Paradiso. De film van bijna 7 minuten (met Pink Floyd op het einde) is te vinden op de site van VPRO/Geschiedenis en dan de video met het beeld van het gebouw van Paradiso linksonder. Met dank aan Jan Pen voor de informatie.

Read more »

4 november 2007

Robert Haagsma en ondergetekende waren gisteren te gast in een stampvol Café Florin in hartje Utrecht, om daar in het VARA Radio 2 programma Spijkers Met Koppen door Felix Meurders en Dolf Jansen ondervraagd te worden over onze liefde voor Pink Floyd in het algemeen, en het boek in het bijzonder. Niet alleen een goed beluisterd programma, maar ook nog eens erg leuk om te doen! Dingen als dit, live en met publiek, zijn, net als de recente tv opnames in Amsterdam, absoluut geen noodzakelijk kwaad. Bij uitzondering in dit log een kiekje, gemaakt door Leon Versmissen. Van hem zijn ook vier foto’s in het boek te vinden.

Read more »

2 november 2007

Gisteren heb ik samen met cameraman/journalist Ron Flens in Amsterdam doorgebracht. Enkele belangrijke plekken van Pink Floyd’s geschiedenis aldaar liggen letterlijk op loopafstand van elkaar. Begonnen werd er bij café De Smoeshaan, wat op de omslag van Pink Floyd In De Polder nog voorzien is van het bordje NTS Studio (even goed kijken). Links daarvan ligt (verscholen achter de rechtse boom) Theater Bellevue, waar waarschijnlijk de opnamen voor Arnold Layne plaatshadden. Na enig pas en meetwerk vonden we via de Leidsebrug het parkje waar op 29 april 1967 de jonge heren poseerden voor de camera van Nico van der Stam. De voorste boom heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een paadje. De achterste staat er nog wel. Hij maakt het goed. Vandaaruit was het slechts een minuut of wat richting Paradiso. Vervolgens togen we via het Max Euweplein richting het Vondelpark. Na een meter of vierhonderd wordt het park doorsneden door de Van Baerlestraat waarover tramlijn 3 regelmatig rinkelt. Daaronder, u raadt het al, Lijn 3. Nog immer in gebruik, waarschijnlijk als een of andere oefenruimte / opnamestudio. Even geklopt en gebonkt maar helaas geen gehoor. Een bijzondere, en deels letterlijk ‘underground’ plek in de geschiedenis van Pink Floyd. Vanaf de Van Baerlestraat is het ook nog maar een paar honderd meter naar het Concertgebouw, of ‘Concert – Gebouw’ zoals er mooi op de gevel staat. Een chronologisch stuk Amsterdamse Pink Floyd geschiedenis, samengevat op iets meer dan een kilometer. Het was een interessante middag, omdat de plek van de omslag pas kortgeleden bekend werd, en ik ook nog niet eerder voor Lijn 3 gestaan had. Het was er simpelweg niet van gekomen. De reportage is volgende week te zien bij RTV Noord Holland.

Read more »

31 oktober 2007

Het boek is uit! Degenen die intekenden hebben hun exemplaar morgen in de bus en vanaf deze week is het boek ook in de boekhandel te vinden. Ondertussen gaat het promoten van het boek door. Het vorige week afgenomen interview voor (Radio Nederland) Wereldomroep is uitgezonden en staat ook online. Morgen is het tweemaal RTV Noord Holland. ’s Ochtends een telefonisch interview voor het het ochtendprogramma op de radio, en ’s middags gaan we op locatie een reportage maken voor televisie, het programma Van Zuks Dus, waarbij we Pink Floyd volgen langs bijzondere plekken in Amsterdam, waaronder de plek van de omslagfoto uit 1967, Lijn 3 en Paradiso (als dat allemaal gaat lukken natuurlijk). Zaterdag staat nog steeds een bezoek aan het Vara radioprogramma Spijkers met Koppen op het programma, op radio2.

Read more »

28 oktober 2007

Zaterdagochtend was het dan eindelijk zover en werden in het nog niet geheel ontwaakte Zaltbommel de eerste exemplaren van het boek bezorgd! Een bijzonder moment zoals je je voor kunt stellen. Veel tijd om te genieten was er niet want ’s middags zaten we weer in Hilversum bij het NOS Radio 1 Journaal van Bert van Sloten en Jurgen van den Berg. Zij lieten wat interessante fragmenten horen van een bezoeker aan het Kralingen festival en van The Embryo van het concert in Ahoy’ in 1971. Aan het begin van de nieuwe week gaan we aan de slag met de voorbestelde boeken, om die zo snel mogelijk bij iedereen op de deurmat te krijgen.

Read more »

24 oktober 2007

Werd het eerste interview in Zeeland nog vergezeld door een ontspannende autorit over de prachtige Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, vandaag was het schema propvol. Om half drie werden we verwacht bij de Wereldomroep, wat ondanks de verkeerschaos rondom het Hilversumse Mediapark wonderwel lukte. Frans Regtiens nam een prettig verlopen interview op voor het programma Nieuwslijn, dat waarschijnlijk volgende week woensdag wordt uitgezonden. Na een hele reeks aan pasjes, parkeerkaarten en andere middelen ter bevordering van de schijnveiligheid op het Mediapark na het overlijden van Pim Fortuijn werden we om half vier verwacht in het NOS gebouw voor een gesprek met Martijn Rosdorff in AVROopdeMiddag. Dat lukte. Bijna dan. Om iets over half vier konden we direct door en een minuut later begon het interview al, dan een kort stukje van het Concertgebouw-concert uit 1969 bevatte. Hierna was er even tijd voor een avondmaaltijd die we helaas nuttigden bij een behoorlijke belabberd Chinees-Indisch restaurant in het pittoreske Weesp, alwaar we om half zeven verwacht werden voor een gesprek op Radio Weesp. Presentator Sjoerd Stoop sprak met ons over Pink Floyd in Nederland, en natuurlijk het concert in Weesp. Komende tijd staan er meer bezoeken aan Hilversum op het programma, met onder meer een interview voor het NOS Radio 1 Journaal (aanstaande zaterdag) en een week later waarschijnlijk een bezoek aan het Radio 2 programma Spijkers Met Koppen. Wordt vervolgd!

Read more »

21 oktober 2007

Het eerste interview zit er op. Vanochtend was ik bij Omroep Zeeland te gast in het kunstprogramma, wat een gezellige uitzending werd, waarin relatief veel popmuziek aan bod kwam. Komende tijd nog meer pers, maar dat lees je als het definitief is. Enkele dagen geleden viel wederom een envelop van Aprilis op de bus, ditmaal met het definitieve drukwerk, zij het nog niet ingebonden of perfect gesneden, een ‘ruwe’ druk derhalve. Voor het eerst zag ik het boek zoals het er uit komt te zien, met plaatjes in kleur. Het doorlezen is dan ineens een soms angstaanjagende gebeurtenis omdat dit het dus is en fouten niet meer verbeterd kunnen worden. Geheel foutloos is ook dit boek niet maar, en het blijkt dat ook vijf paar ogen sommige dingen over het hoofd kunnen zien. De schade valt gelukkig mee, ondanks enkele wat vreemd lopende zinnen, en wat schrijf- en zetfouten. Vrijdag moet het boek kant en klaar zijn, waarna we aan de slag gaan om het boek uiterlijk 1 november te versturen. Het boek is dan ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Read more »