ERTVELDE 1968

Published on 19 November 2023 at 00:00

Geschreven over Pink Floyd in België is er zeker. De concerten zijn doorgaans nauw verbonden met die in Nederland en vormen derhalve ook een onderdeel van Pink Floyd in de Polder (en de opvolger uit 2017). In België zelf komen de concerten er tot op heden bekaaid vanaf. Ze worden met enige regelmaat genoemd in boeken over het roemruchte jaar 1968. Vorig jaar verscheen De Verloren Geschiedenis van Vlaanderen waarin de achtergronden van het concert in op dat moment politiek onstuimig Leuven op 22 februari 1968 uit de doeken worden gedaan.

Van een geheel andere orde was het concert op 2 juni 1968 in het in Oost-Vlaanderen net onder de grens met Zeeuws-Vlaanderen gelegen Ertvelde, dat volledig a-politiek was en toegevoegd aan een reeks van acht concerten in vier dagen in Nederland. Het dorp - vooral bekend vanwege Eddy Wally - is actief bezig de eigen geschiedenis in kaart te brengen in de serie Earthfield. Pink Floyds concert was deze zomer al aanleiding voor een tentoonstelling.

Nu is er ook een boek. Dat wordt op 8 december gepresenteerd in het Lindenhuis. Informatie over de avond is hier te vinden. Bijgaand de omslag van het boek dat 15 euro gaat kosten.