10 januari 2022

Published on 10 January 2022 at 00:00

Er gaat niets boven het vinden van materiaal dat je al blijkt te hebben maar niet eerder opgevallen is. Daarbij heb je dan wel hulp nodig. Bij het napluizen dit weekend van een alleszins indrukwekkende inventaris van een Amerikaanse Pink Floyd-verzamelaar – hij verzamelt voornamelijk tijdschriften en dan nog bij voorkeur de jaren 1965, 1966 en 1967 – dook onvermijdelijk Hitweek op. Bijzonder. Niet te onderschatten maar – op de allereerste nummers uit 1965 na – niet bijzonder zeldzaam. Hij had ze dus ook netjes opgenomen, compleet met alles waar Pink Floyd in genoemd wordt.

Daar bleek nog wel wat te ontdekken, zo bleek al snel. Doorgaans kleine vermeldingen in interviews met onder andere Roy Wood en Fanclub-presentator Ralph Inbar, die Pink Floyd geweldig noemde. Waarvan akte. Fanclub was VARA’s brave tegenhanger van Hoepla maar had in de uitzending van 5 mei wél Pink Floyd te gast. De opname daarvan vonden plaats op 29 april. Afijn, daar weten we inmiddels het nodige van.

Wat ik niet wist is dat de VARA in november met een nieuw jongerenprogramma op de proppen kwam genaamd Yin Yang. Behalve Inbar zijn bij het programma ook Sonja Barend en Clicheemannetjes Kees van Kooten en Wim de Bie betrokken. De eerste uitzendingen vindt plaats op woensdag 22 november 1967 en het Algemeen Dagblad wijdt er die dag een artikel aan: Concurrentie voor Hoepla: Bonte collage Yin Yang.

Die eerste uitzending wordt in de Hitweek van 1 december 1967 besproken onder de titel yin yang bleek jammer genoeg ncrv saai. En daar komen we dan Pink Floyd tegen: Toen op 22 november vanaf het tweede net (zo om een uur of kwart voor negen s-avonds) de eerste tonen van Interstellar Overdrive van de Pink Floyd ons toeklonken, nestelden we ons behaaglijk in een stoel om naar een lekker programma te kijken. Voor ons een zweverig dekor en daarin een fijne meid die lichtvoetig op de Pink Floyd danste en bellen blies. De eerste beelden van Yin Yang waren veelbelovend. Hitweek heeft niet voor niets een voorpagina gewijd aan dit VARA programma. Wij hadden hoge verwachtingen. Laten we het maar ronduit zeggen het viel ons allemaal nog al tegen wat we zagen.

Met Yin Yang is het nooit meer goed gekomen. Met de makers ervan gelukkig wel.