Tussen 2003 en 2008 hield ik een blog bij over de totstandkoming van Pink Floyd in de Polder. Vanaf nu kun je op deze plek regelmatig updates verwachten (in het Nederlands).

Between 2003 and 2008, I kept a blog about the making of Pink Floyd in the Polder. From now on, you can expect regular updates (sorry, only in Dutch) on this site.

 

30 augustus 2007

We zijn weer bijna twee weken verder en morgen worden de laatste hoofdstukken ingeleverd. Vijftien hebben we er in totaal bij elkaar geharkt. Wat rest is een voorwoord en een proloog, maar dat is het toetje zullen we maar zeggen. Morgen gaan we ook voor het eerste tekst en beeld met elkaar proberen te verenigen. Benieuwd hoe dat gaat eerlijk gezegd. Uit de steeds maar groter wordende berg materiaal zijn uiteindelijk ruim over de honderd afbeeldingen geselecteerd. Dat is soms toch wel een vervelend klusje. Van bijvoorbeeld het concert van Paradiso, 23 mei 1968, hadden we uiteindelijk de keuze uit foto’s van drie fotografen, en dan valt er toch wat af. Wat ook veelal de eindstreep niet heeft gehaald zijn advertenties en aankondigingen. In het begin vaak nodig om bepaalde stukken van beeld te voorzien, maar in de latere jaren simpelweg niet meer van nut omdat er posters of flyers waren, of zelfs foto’s. In de laatste week zijn er overigens nog twee wel zeer welkome aanvullingen: een flyer van het concert in Weesp. Hiermee ook naast alle verhalen een tastbaar bewijs voor dit concert. Van even groot belang is de vondst van vier kleurenfoto’s. Min of meer vast staat dat ze in België genomen zijn, eind 1969, begin 1970. Gilmour met zijn mooie witte Strat, en voorzien van een baardje. Als je dan de lijst concerten in België rond die periode er op na slaat kom je automatisch uit op de concerten in Théâtre 140. Aannemelijke keuze, daar Gilmour ook in Nederland, een paar dagen eerder, een dergelijk voorkomen had. De foto’s zullen zoals het er nu uitziet de laatste toevoegingen zijn.

Read more »

17 augustus 2007

Het is inmiddels augustus en de verschijningsdatum van oktober nadert met rasse schreden. Na enige vertraging in het bewerken van de tekst worstelen we ons vanaf deze week door het definitieve manuscript. Puntje hier, komma daar. Zoals je hebt kunnen zien op de hoofdpagina hebben we een omslag. De foto is afkomstig van fotograaf Rob Verhorst en werd genomen tijdens het concert in Nijmegen in 1989. We hebben niet zozeer gezocht naar een super zeldzame rafelige vergeelde foto uit de jaren zestig, maar meer naar een afbeelding die in één oogopslag duidelijk maakt dat het hier om Pink Floyd gaat.

Read more »

14 juli 2007

Oeps, er is inmiddels een maand voorbij. Even bijpraten derhalve. Het boek is klaar voor wat betreft mijn aandeel. Robert Haagsma is op dit moment druk bezig er een leesbaar verhaal van te maken en zal ook nog wel her en der wat schaven om het aantal van 70.000 woorden iets terug te brengen. De tekst heet dan ineens ‘manuscript’ en kan dan worden ingeleverd bij uitgever Aprilis. Die heeft inmiddels ook een verhaaltje gevraagd en gekregen voor de catalogus die binnenkort onder alle boekhandels en dergelijke wordt verspreid. De boekenwereld blijkt toch een heel andere te zijn dan de platenwereld. Het is goed samen te kunnen werken met een uitgever die weet hoe het in deze wereld reilt en zeilt. Aan het einde van de maand hopen we te kunnen gaan beginnen met het samenvoegen van tekst en beeld, en zal het boek langzaam vorm krijgen. Spannende tijden derhalve.

Read more »

12 juni 2007

De dag begon met een bespreking bij de uitgever in Zaltbommel. Over een maand moet het manuscript er liggen dus dan komt er toch wel wat werk in zicht. Met Aprilis hebben we voor het boek een uitgever die kwaliteit voorop stelt en dat is een prettige gedachte. We hebben ook het ontwerp voor de omslag vastgesteld. In eerste instantie ging de gedachte uit naar de kleurenfoto die vorig jaar ook de omslag van de Revolver met de Pink Floyd special sierde. Naast het feit dat de foto niet direct de associatie met Pink Floyd opriep waren we niet van plan ons financieel te laten uitkleden voor een foto die al eerder gebruikt is. Gekozen is voor een foto van Rob Verhorst die weliswaar eerder gepubliceerd is, maar uitermate duidelijk aan Pink Floyd refereert. Vandaag kwamen er ook de nodige reacties binnen op de televisie-uitzending van gisteren. Soms een beetje gênant, zoals de reactie van een auteur in spé die eerst elke medewerking aan het programma weigerde om na afloop toch maar het ‘manuscript’ door te sturen wat zo barstensvol onzin over het concert in Terneuzen staat dat je vreest voor de rest van het te schrijven boek. In andere gevallen goedbedoelde kritiek die onderuit wordt gehaald door de opmerking dat de concerten zeker wel in 1967 moet zijn geweest en dat er veel van A Saucerful Of Secrets is gespeeld. Tja.

Read more »

11 juni 2007

Het schrijven van een boek betekent in de praktijk vaak schrappen. Niet alleen in tekst, maar in het geval van Pink Floyd In De Polder ook concertdata. Nadat eerder al de nodige concerten ‘sneuvelden’ als gevolg van het onderzoek (tweede Paradiso show op 23 mei, ’t Smurf concert in februari) blijken we nog een belangrijke datum uit de geschiedenisboeken te moeten herzien, en wel die van 11 juni 1967. Twee concerten in Terneuzen en Vlissingen die al veertig jaar in de boeken stonden. Letterlijk soms, want zowel het boek van Rick Sanders (1976) als A Visual Documentary (1980) vermeldden de concerten, de eerste in Nederland. Twijfels waren er wel maar die konden met een beetje goede wil (de wens is hier toch vaak vader van de gedachte) worden weggewimpeld. Bij de samenstelling van de radioreportage voor Omroep Zeeland, ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de concerten, werd snel duidelijk dat de concerten een resultaat waren van aan elkaar geknoopte verhalen en geruchten. Pink Floyd heeft op 11 juni 1967 niet in Zeeland opgetreden. Jammer, maar waar.

Read more »

4 juni 2007

Bij het maken van een boek als Pink Floyd In De Polder hoort beeld. Advertenties, flyers, tickets, maar toch vooral foto’s. en dan het liefst niet eerder gepubliceerd. In de afgelopen jaren heb ik gelukkig veel zelf kunnen vinden, maar gelukkig kunnen we ook gebruik maken van de archieven van professionele fotografen. Nadat ik begin mei al langs ben geweest bij Rob Verhorst was het vandaag een bezoek aan Laurens Van Houten dat op de agenda stond. Eind jaren negentig hadden we voor het eerst contact en kreeg ik al afdrukken van een groot deel van zijn Pink Floyd collectie, die loopt van zeer bijzondere foto’s van een jonge David Gilmour die op 30 april aan een vol Paradiso vertelt dat Pink Floyd die avond niet optreedt, tot mooie kleurendia’s van Pink Floyd in Ahoy’. En alles wat daar tussen zit. Kitschgarden 1968, Lowlands 1968, Kralingen 1970, Concertgebouw 1970 en Ahoy’ 1971. Niet alleen voor het podium, maar soms ook erop of erachter. Er zullen naar verwachting circa 25 foto’s van Laurens van Houten in het boek terechtkomen.

Read more »

1 juni 2007

De deadline komt in zicht. Afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest de laatste losse draadjes uit te pluizen. Bestaande contacten van de afgelopen jaren zijn benaderd, nieuwe gegevens boven water gehaald, enkele mysteries ontrafeld. Alles boven water krijgen is niet mogelijk, en ook de charme van het onderzoek, maar ik ben er van overtuigd dat het meeste nu wel in kaart is. Het blijkt vaak moeilijk om geruchten te ontzenuwen. Zo was er bijvoorbeeld het verhaal over het concert van Pink Floyd op de Showboat in Zaandijk met Syd Barrett, dat ik hoorde van twee onafhankelijke bronnen. Journalistiek gezien zit je dan op rozen, totdat je bericht uit Noord-Holland krijgt dat de Showboot pas in 1969 geopend werd. Zo zijn er meer dingen geweest. De ruwe tekst voor Pink Floyd In De Polder ligt er nu. Omdat schrijven een vak is, laat ik dat graag aan een professional over. Robert Haagsma gaat het verhaal komende weken leesbaar op papier zetten, zodat we het manuscript begin juli kunnen inleveren. In de tussentijd kan ik me bezig houden met het verder uitzoeken van het beschikbare beeldmateriaal.

Read more »

25 mei 2007

Een van de concerten waar in de bibliotheek van Antwerpen geen vinger achter te krijgen bleek, was die in Leuven. De bronnen die ik had spraken elkaar ook wel eens tegen op sommige punten. Verrassend eenvoudig bleek het de organisator te vinden die me vanmiddag het hele verhaal uit de doeken deed. Aangevuld met de informatie die ik al had is het verhaal van Leuven nu opgehelderd.

Read more »

24 mei 2007

Gisteren een bezoek gebracht aan de Stadsbibliotheek Antwerpen, om aanvullende informatie te vinden over concerten en televisie-opnamen in België. Ondanks het feit dat met name de Vlaamse dagbladen zeer weinig over Pink Floyd weten te melden is het nodige boven water gekomen over de verschillende shows in Theatre 140 in Brussel, de televisieshows van februari 1968 en concerten in Antwerpen en Kasterlee. Vanochtend trof ik in de postbus foto’s aan van Pink Floyd in De Doelen in 1968, waar ik zeer blij mee ben.

Read more »

20 mei 2007

Nog een mailtje gekregen van de organisatie van de Smurf reunie. Zoals het er nu uitziet zijn de studioversies van The Gnome, Chapter 24 en The Scarecrow op de livebanden terecht gekomen doordat de banden ook tijdens de pauzes (waarin muziek van plaat gedraaid werd) wel eens blijven lopen. Naar aanleiding van de 1vandaag reportage voor het eerst sinds 2002 weer contact gehad met iemand die verantwoordelijk was voor de programmering van Pink Floyd in Weesp, op 3 juni 1968. Er blijkt inmiddels wat archiefmateriaal naar boven te zijn gekomen en misschien dus ook van het Pink Floyd concert. Vandaag ook de Belgische tv/radio en concertdata toegevoegd aan de concertdata lijst.

Read more »

19 mei 2007

Soms zit het niet allemaal mee. De foto’s uit 1967 uit Vlissingen blijken bij nader inzien van juni 1968 te zijn (zie ook bericht 14 mei). Daarnaast blijken de in Bussum opgedoken opnamen niet live te zijn uit ’t Smurf maar een bandkopie van een aantal nummers van Piper At The Gates Of Dawn. De foto’s zijn gelukkig wel echt en stammen van 1 juni 1968, toen de groep er voor het eerst en laatst speelde. Kijk voor meer info op de site van 1vandaag dat er vandaag aandacht aan besteedde. Gisteren voor het eerst in lange tijd weer een middag de Koninklijke Bibliotheek ingedoken om archiefonderzoek te doen. Voor komende weken staat een bezoek aan de Bibliotheek van Antwerpen op het programma om meer inzicht te krijgen in Belgische radio- en televisiesessies en de optredens in 1968.

Read more »

16 mei 2007

Bij voorbereidingen voor een reünie van Beatclub ’t Smurf zijn opnamen van Pink Floyd in diezelfde club boven water gekomen. Vijf jaar geleden leverde onderzoek geen resultaat op, hoewel het bestaan van een band van circa 30 minuten toen ook al genoemd werd. Benieuwd wat er op staat. Volgens de verhalen van toen onder andere Set The Controls For The Heart Of The Sun. Wordt vervolgd.

Read more »