Tussen 2003 en 2008 hield ik een blog bij over de totstandkoming van Pink Floyd in de Polder. Vanaf nu kun je op deze plek regelmatig updates verwachten (in het Nederlands).

Between 2003 and 2008, I kept a blog about the making of Pink Floyd in the Polder. From now on, you can expect regular updates (sorry, only in Dutch) on this site.

 

4 november 2007

Robert Haagsma en ondergetekende waren gisteren te gast in een stampvol Café Florin in hartje Utrecht, om daar in het VARA Radio 2 programma Spijkers Met Koppen door Felix Meurders en Dolf Jansen ondervraagd te worden over onze liefde voor Pink Floyd in het algemeen, en het boek in het bijzonder. Niet alleen een goed beluisterd programma, maar ook nog eens erg leuk om te doen! Dingen als dit, live en met publiek, zijn, net als de recente tv opnames in Amsterdam, absoluut geen noodzakelijk kwaad. Bij uitzondering in dit log een kiekje, gemaakt door Leon Versmissen. Van hem zijn ook vier foto’s in het boek te vinden.

Read more »

2 november 2007

Gisteren heb ik samen met cameraman/journalist Ron Flens in Amsterdam doorgebracht. Enkele belangrijke plekken van Pink Floyd’s geschiedenis aldaar liggen letterlijk op loopafstand van elkaar. Begonnen werd er bij café De Smoeshaan, wat op de omslag van Pink Floyd In De Polder nog voorzien is van het bordje NTS Studio (even goed kijken). Links daarvan ligt (verscholen achter de rechtse boom) Theater Bellevue, waar waarschijnlijk de opnamen voor Arnold Layne plaatshadden. Na enig pas en meetwerk vonden we via de Leidsebrug het parkje waar op 29 april 1967 de jonge heren poseerden voor de camera van Nico van der Stam. De voorste boom heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een paadje. De achterste staat er nog wel. Hij maakt het goed. Vandaaruit was het slechts een minuut of wat richting Paradiso. Vervolgens togen we via het Max Euweplein richting het Vondelpark. Na een meter of vierhonderd wordt het park doorsneden door de Van Baerlestraat waarover tramlijn 3 regelmatig rinkelt. Daaronder, u raadt het al, Lijn 3. Nog immer in gebruik, waarschijnlijk als een of andere oefenruimte / opnamestudio. Even geklopt en gebonkt maar helaas geen gehoor. Een bijzondere, en deels letterlijk ‘underground’ plek in de geschiedenis van Pink Floyd. Vanaf de Van Baerlestraat is het ook nog maar een paar honderd meter naar het Concertgebouw, of ‘Concert – Gebouw’ zoals er mooi op de gevel staat. Een chronologisch stuk Amsterdamse Pink Floyd geschiedenis, samengevat op iets meer dan een kilometer. Het was een interessante middag, omdat de plek van de omslag pas kortgeleden bekend werd, en ik ook nog niet eerder voor Lijn 3 gestaan had. Het was er simpelweg niet van gekomen. De reportage is volgende week te zien bij RTV Noord Holland.

Read more »

31 oktober 2007

Het boek is uit! Degenen die intekenden hebben hun exemplaar morgen in de bus en vanaf deze week is het boek ook in de boekhandel te vinden. Ondertussen gaat het promoten van het boek door. Het vorige week afgenomen interview voor (Radio Nederland) Wereldomroep is uitgezonden en staat ook online. Morgen is het tweemaal RTV Noord Holland. ’s Ochtends een telefonisch interview voor het het ochtendprogramma op de radio, en ’s middags gaan we op locatie een reportage maken voor televisie, het programma Van Zuks Dus, waarbij we Pink Floyd volgen langs bijzondere plekken in Amsterdam, waaronder de plek van de omslagfoto uit 1967, Lijn 3 en Paradiso (als dat allemaal gaat lukken natuurlijk). Zaterdag staat nog steeds een bezoek aan het Vara radioprogramma Spijkers met Koppen op het programma, op radio2.

Read more »

28 oktober 2007

Zaterdagochtend was het dan eindelijk zover en werden in het nog niet geheel ontwaakte Zaltbommel de eerste exemplaren van het boek bezorgd! Een bijzonder moment zoals je je voor kunt stellen. Veel tijd om te genieten was er niet want ’s middags zaten we weer in Hilversum bij het NOS Radio 1 Journaal van Bert van Sloten en Jurgen van den Berg. Zij lieten wat interessante fragmenten horen van een bezoeker aan het Kralingen festival en van The Embryo van het concert in Ahoy’ in 1971. Aan het begin van de nieuwe week gaan we aan de slag met de voorbestelde boeken, om die zo snel mogelijk bij iedereen op de deurmat te krijgen.

Read more »

24 oktober 2007

Werd het eerste interview in Zeeland nog vergezeld door een ontspannende autorit over de prachtige Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, vandaag was het schema propvol. Om half drie werden we verwacht bij de Wereldomroep, wat ondanks de verkeerschaos rondom het Hilversumse Mediapark wonderwel lukte. Frans Regtiens nam een prettig verlopen interview op voor het programma Nieuwslijn, dat waarschijnlijk volgende week woensdag wordt uitgezonden. Na een hele reeks aan pasjes, parkeerkaarten en andere middelen ter bevordering van de schijnveiligheid op het Mediapark na het overlijden van Pim Fortuijn werden we om half vier verwacht in het NOS gebouw voor een gesprek met Martijn Rosdorff in AVROopdeMiddag. Dat lukte. Bijna dan. Om iets over half vier konden we direct door en een minuut later begon het interview al, dan een kort stukje van het Concertgebouw-concert uit 1969 bevatte. Hierna was er even tijd voor een avondmaaltijd die we helaas nuttigden bij een behoorlijke belabberd Chinees-Indisch restaurant in het pittoreske Weesp, alwaar we om half zeven verwacht werden voor een gesprek op Radio Weesp. Presentator Sjoerd Stoop sprak met ons over Pink Floyd in Nederland, en natuurlijk het concert in Weesp. Komende tijd staan er meer bezoeken aan Hilversum op het programma, met onder meer een interview voor het NOS Radio 1 Journaal (aanstaande zaterdag) en een week later waarschijnlijk een bezoek aan het Radio 2 programma Spijkers Met Koppen. Wordt vervolgd!

Read more »

21 oktober 2007

Het eerste interview zit er op. Vanochtend was ik bij Omroep Zeeland te gast in het kunstprogramma, wat een gezellige uitzending werd, waarin relatief veel popmuziek aan bod kwam. Komende tijd nog meer pers, maar dat lees je als het definitief is. Enkele dagen geleden viel wederom een envelop van Aprilis op de bus, ditmaal met het definitieve drukwerk, zij het nog niet ingebonden of perfect gesneden, een ‘ruwe’ druk derhalve. Voor het eerst zag ik het boek zoals het er uit komt te zien, met plaatjes in kleur. Het doorlezen is dan ineens een soms angstaanjagende gebeurtenis omdat dit het dus is en fouten niet meer verbeterd kunnen worden. Geheel foutloos is ook dit boek niet maar, en het blijkt dat ook vijf paar ogen sommige dingen over het hoofd kunnen zien. De schade valt gelukkig mee, ondanks enkele wat vreemd lopende zinnen, en wat schrijf- en zetfouten. Vrijdag moet het boek kant en klaar zijn, waarna we aan de slag gaan om het boek uiterlijk 1 november te versturen. Het boek is dan ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Read more »

17 oktober 2007

Ondanks de grote drukte bij drukkers en binders (het blijkt dat de nieuwe Harry Potter nogal een groot stempel drukt op de capaciteit in Nederland) loopt alles volgens planning en moet uiterlijk 2 november bij iedereen die heeft ingetekend het boek op de deurmat vallen. Voordat het zover is hebben wij al het eerste optreden in de media erop zitten. Op zondag 21 oktober a.s. besteedt het kunstprogramma De Katse Viool van Omroep Zeeland (radio) aandacht aan Pink Floyd In De Polder. In de week daarna volgt als alles meezit ook nog landelijke radio. Vanuit de verschillende redacties is er al flink wat respons gekomen, wat natuurlijk zeer belangrijk is bij het promoten van het boek.

Read more »

12 oktober 2007

Relatieve rust na de hectische dagen voorafgaand aan de deadline. Hoewel. De reacties na het openen van de inschrijving zijn overweldigend, en het is bemoedigend te merken dat velen uitkijken naar het boek. Terwijl de drukkers bezig zijn met het … ehhh drukken (volgende week komen de drukvellen van de pers, waarna het geheel naar de binder gaat) zijn we toch weer druk bezig. We denken dat het boek een brede groep mensen aan moet spreken, en dan is het wel handig om een zoveel mogelijk geïnteresseerden te bereiken. De meeste persberichten zijn de deur uit, en de reacties daarop komen nu binnen. Van landelijke media, maar zeker ook van regionale media. Hierbij werken we veel samen met Kitty van Aprilis, die in de jaren veel contacten heeft opgebouwd. Zelf kennen we inmiddels ook de nodige mensen, en tot nu toe vult dat elkaar mooi aan.

Read more »

5 oktober 2007

We zijn inmiddels ruim zes maanden na de aankondiging van 26 maart, maar we kunnen dan eindelijk zeggen: het ding is af. De afgelopen weken stonden in het teken van correcties, aanpassingen en dingen die nog meegenomen moesten worden. Een belangrijk en in het oog springende verandering is die van de omslag. De – in mijn ogen stijlvolle – cover op basis van de in 1989 in Nijmegen genomen foto van Rob Verhorst bleek nogal op kritiek te stuiten, met name vanuit de boekenwereld. De omslag zou er te weinig uitspringen. Eigenwijs als ik was, dacht ik dat dat uiteindelijk wel los zou lopen, maar de kritiek bleef. Ondanks dat ik van mening bleef dat het varken het meest iconische beeld van Pink Floyd is, was er ook wat te zeggen voor de foto, en het feit dat het met Nederland heel weinig te maken had. De enige andere optie was een foto van de beroemde 29 april 1967 sessies in Amsterdam: de foto bij de boom, en de bloemenstal. Nu heb ik daarvan al enige jaren een aantal originele 6x6cm dia’s in mijn archief zitten, maar was het niet geheel duidelijk wie de eigenaar was, hoewel de naam Nico van der Stam in dit kader wel eens opdook. Veelal werden de foto’s voorzien van een Engels fotobureau, maar het leek voor de hand te liggen dat het om een Nederlandse fotograaf ging. Toen vorige week de Oor verscheen met een artikel over Piper At The Gates Of Dawn, en de ‘boom’ foto, werd me dankzij auteur Willem Bemboom snel duidelijk dat het inderdaad Nico van der Stam was, en dat een Amsterdamse stichting zijn nalatenschap beheert. Daarmee was een laatste hobbel weggenomen om de foto voor de omslag te gebruiken. Diezelfde Oor leerde dat de Fanclub-opnamen niet in de buitenlucht hadden plaatsgevonden, zoals lang leek uit een youtube filmpje van Arnold Layne, maar gewoon in de studio. Een ontzettend mooie foto in het blad bewees dat. Minder dan 24 uur voor de deadline van afgelopen dinsdag konden we correctie nog meenemen. Plaats van handeling was waarschijnlijk Theater Bellevue, maar zekerheid zal daarover in de toekomst komen.

Read more »

19 september 2007

Twee weken verder, en op de dag na 28 jaar na het tweede van drie bezoeken aan De Doelen in Rotterdam. Gisteren plofte de drukproef op de mat. Het hele boek, opgemaakt en al, voorzien van voorwoord, inleiding, chronologie, verantwoording en bronnen. En, belangrijker, alle foto’s en afbeeldingen op de juiste plek. Een laatste keer alles doorlezen, de laatste op- en aanmerkingen, en dan kan het naar de drukker! De afgelopen weken was ik in de gelukkige omstandigheid om, dankzij de concerten van Pink Project en het Noord Nederlands Orkest, veel Pink Floyd liefhebbers in levende lijve tegen te komen. We blijken zelf niet de enigen te zijn die reikhalzend uitkijken naar het eindresultaat. Zodra het boek bij de drukker ligt, en er een redelijk zicht is op een definitieve publicatiedatum, zullen we je in de gelegenheid stellen in te tekenen op het boek.

Read more »

4 september 2007

Begin september doet altijd weer terugdenken aan drie mooie avonden in De Kuip in Rotterdam, toen Pink Floyd voor het laatst Nederland bezocht. 13 jaar geleden alweer. Vandaag ontving ik van ontwerper Erik Vos een mail met daarin het eerste hoofdstuk. Het ontwerp is in de afgelopen periode reeds besproken, maar om het dan (digitaal) ‘in het echt’ te zien is toch wel een bijzondere gewaarwording. Zoals me ondertussen met de vormgevers van mijn platenlabeltje al duidelijk was, is vormgeven een echt vak, en nog moeilijk ook! Half Nederland heeft tegenwoordig wel een ontwerpprogramma op zijn of haar pc staan, maar het ontwerpen zelf is nog wel even wat anders. We hebben gekozen voor een vierkant boek van 22 bij 22 centimeter, met 2½ kolomsindeling. Dat betekent zoveel als twee kolommen tekst en een ‘halve’ buitenkolom wit. Die halve kolom geeft niet alleen meer rust met lezen, maar biedt ook de mogelijkheid tot uit laten steken van foto’s en het gebruik voor bijschriften. Het lettertype voor deze site, georgia, wordt ook in het boek gebruikt. Voor de freaks: fontgrootte 9, interlinie 12.

Read more »

31 augustus 2007

Manuscript ingeleverd. Afbeeldingen (142) ingeleverd. Kitty en Thijs van Aprilis gaan er komende dagen met de stofkam overheen, waarna de ontwerper er mee aan de slag kan. Eind volgende week volgend dan de eerste pdf’s, waarop door ons geschoten kan worden. Zoals het er nu naar uit ziet komt het boek in de tweede helft van oktober uit.

Read more »